Стандарти і ергономіка на кухні в розмірах.
Розмірковуючи довгими вечорами про планування нової кухні, ми зазвичай дбаємо про її естетичность. Але куди важливіше зручність і елементарна безпека. На яких же принципах заснована ергономічна кухня?
Розміщення меблів.
Уникайте перешкод. Місце для меблів на замовлення потрібно вибирати не тільки з урахуванням гармонії квітів і фактур. Плануючи гарнітур, подумайте: чи зручно нагинатися до нижнього шафі або тягнутися до верхньої полиці? Чи достатньо при цьому місця в проході? Згадайте про дверцята шаф, холодильника, духовки. Раптом вам знадобиться пройти по кухні, коли вони будуть відкриті, або одночасно відчинити сусідні.
Розміщення меблів на кухні: мінімально допустимі розміри проходів.
Про хитрощі маленької кухні. Безумовно, коли ми говоримо про маленькій кухні, в першу чергу важливі ергономіка і зручність. Можна задіяти простір під вікном – влаштувати там неглибокі шафки. Або заощадити місце, використовуючи техніку з суміщеними функціями (духовка з режимом СВЧ). Дуже важливо правильно організувати кутову шафу – наприклад, використовувати в ньому викочування систему, яка дозволить вмістити в велику кількість кухонного начиння. І радимо відмовитися від великої кількості декоративних елементів фасади кухні – нехай гарнітур буде лаконічним і функціональним.
Зручності на кухні.
Для зручності роботи на кухні велике значення мають вертикальні розміри кухонних меблів і техніки. Єдина висота робочих поверхонь створює безперервний робочий фронт, без зазорів і виступів. Це дозволяє безперешкодно рухати посуд, наприклад, з вручений панелі на робочу поверхню і назад.
Якщо у вас проблеми з попереком, замовте різнорівневу кухонні меблі. Для жінки зростом 170 см. Досить підняти мийку на 10 см. Вище, а робочий стіл опустити нижче плити (її стандартна висота – 85 см). В результаті буде постійно змінюватися кут нахилу спини, господиня менше втомиться.
Завдяки різнорівневій стільниці спина господині буде менше втомлюватися.
У зоні видимості.
Все необхідне – під рукою. Не менш важливим є те, на якому рівні будуть розташовуватися полки і ящики. Загальну висоту кухонного обладнання можна умовно розбити на чотири зони.
На якій висоті розташовується полку, до якої без драбини зможе дотягнутися жінка середнього зросту? Де закінчується «зручно» і починається «не видно»?
• Дуже низька: від підлоги до рівня 40 см. Ця зона незручна для користування, погано проглядається. Її можна використовувати для зберігання предметів середніх розмірів і важких предметів, якими ви, до того ж, рідко користуєтеся.
• Низька: від 40 до 75 см. На цій висоті в висувних ящиках або на полицях шаф можна зберігати велику кухонний посуд або дрібну побутову техніку. Заглядати вниз не дуже зручно.
Кухонне начиння, посуд, приправи – тобто речі, якими ви часто користуєтеся, повинні розташовуватися в зоні безпосередньої видимості.
• Середня: від 75 до 190 см. На цьому рівні добре проглядається все обладнання – це підходяще місце для дрібних і крихких речей. Тут добре зберігати посуд, столові прилади, часто використовувані продукти.
• Висока: вище 190 см. У цій зоні можна встановити ще один ряд полиць – але тільки при гострій необхідності. Врахуйте, що всякий раз, щоб дістати необхідну річ, вам доведеться «кликати на допомогу» драбину або стілець. Якщо така перспектива вас не лякає, укладіть на ці полки легкі і не б’ються предмети.
Зона доступності елементів кухонного обладнання. За схемою легко оцінити, які присідання і нахили доводиться здійснювати господині.
Витяжка над варочною.
• Настінні шафи розвішуйте з урахуванням росту людини, який буде готувати. Наприклад, для господині зростом 170 см підійде відстань в 45 см від робочої поверхні до дна шаф. Інакше шишки на лобі неминучі.
• Витяжка буде працювати найбільш ефективно, якщо розташувати її на відстані 70-75 см від електричної плити або 75-80 см від газової.
Витяжку над газовою плитою слід закріплювати вище, ніж над електричної варильної поверхнею.
Лінія або зигзаг? Можуть бути різні варіанти розташування кухонних меблів і сантехніки. Зовсім не обов’язково «притискати» предмети до стіни – можна влаштувати виступ у вигляді плити або, наприклад, кухонного миття.
• Плита (або панель) повинна знаходитися в стороні від проходу, щоб гарячі каструлі та сковорідки не можна було випадково зачепити.
• Між плитою і мийкою витримуйте відстань не менше 400 мм, щоб бризки води не загасили вогонь.
Це простір можна зайняти стільницею зі штучного каменя.
• Відстань від плити до вікна повинна становити не менше 45 см, інакше великий ризик задування вогню або загоряння фіранки.
Кожен елемент кухонного обладнання має свою «зону відкривання». Наприклад, щоб користуватися духовкою плити перед нею слід залишити не менше 110 см, а ось навпаки кухонної шафки з ящиками можна поставити стіл вже через 90 см.
Продовжимо життя побутової техніки.
• Пральну і посудомийну машини поставте якомога ближче до стояків водопостачання і каналізації. Якщо ж ви просто подовжити шланги, то навантаження на водяний насос зросте, і техніка буде швидше зношуватися.
• Плиту не варто розміщувати поруч з холодильником, інакше останній швидко вийде з ладу. Нагріваючись від плити, він буде постійно працювати в посиленому режимі, щоб підтримувати в камерах низьку температуру. Те ж можна сказати і про сусідство духовки і холодильника, вбудованих під стільницю зі штучного каменя.
Питання і відповіді.
❓ Яка висота кухні від підлоги?
❓ Який розмір фартуха на кухні?
❓ Висота столешні кухни?
❓ Які стандартні розміри кухонних тумбочок?
❓ Яка оптимальна висота робочої поверхні на кухні?
# Стандарти і ергономіка на кухні в розмірах, # стандарти на кухні, # замовити кухню