Ергономіка кухні: Основні принципи та правила.

 
 
З чого починається правильне планування кухні і чим – закінчується.

Плануючи кухню своєї мрії, зазвичай ми враховуємо площу і бюджет, вибираємо красиві фасади і технічні новинки. Але чи буде зручно користуватися новою духовкою і чи не буде боліти спина при розкачуванні тіста на новому столі? Давайте подивимося на планування кухні під цим кутом – як зробити її зручною, не жертвуючи функціоналом.

Ергономіка кухні: Основні принципи та правила

Трикутник, з якого починається планування кухні.

Говорячи про ергономіку кухні, в першу чергу ми згадуємо правило «робочого трикутника», яке свідчить: розташування основних робочих точок – холодильника (зберігання), мийки (підготовка) і плити (приготування їжі) – має укладатися в рівносторонній трикутник зі сторонами метр-півтора (два-три кроки). Мається на увазі, що людина під час приготування їжі в такому трикутнику весь час буде рухатися по найкоротшій траєкторії і в підсумку заощадить сили і час. Зачаровані цим знанням господині заспокоюються і перестають думати про деталі. А потім їм стає незручно готувати на власній кухні.

Трикутник, з якого починається планування кухні

Хай навіть паралелепіпед …

Правило кухонного трикутника було виведено німцями сто років тому, тільки замість холодильника в ньому фігурував обробний стіл. Сьогодні в наших маленьких квартирках ця зона розташовується всюди, де є вільне місце на стільниці. У великих приміщеннях є можливість виділити повноцінну робочу зону і замість трикутника зробити чотирикутник – наприклад, при наявності острова.

Залежно від конфігурації кімнати ми вибираємо планування кухні – лінійну, кутову, П-подубну, в дві лінії і з островом. Зрозуміло, що в кожному випадку ергономіка нашої кухні буде різною: немає навіть сенсу порівнювати відстані, рекомендовані для кута і паралелі.

Хай навіть паралелепіпед кухні

Порада: починати потрібно з себе, а не з кухні. Тому що кухонний трикутник – не панацея і не догма, а привід задуматися про логіку процесів, з яких починається зручна кухня. «Дістав – помив – приготував – прибрав», «дістав – підігрів – поїв – прибрав», «помив – дістав – прибрав» і ін. Оцініть свої щоденні переміщення по кухні і визначте ключові точки: комусь важливо підсунути холодильник до обідньої зоні, а комусь – ближче до мийки.

кухонний трикутник - не панацея

Оптимальний варіант і як можна зробити по-іншому.

Ергономічною моделлю зонування кухні вважається таке розташування:
Зона запасів і зберігання (холодильник, морозильна камера, шафи для круп, консервів).
Посудомийка і мийка (невелика ділянка стільниці над посудомийкою використовується для викладки продуктів перед миттям).
Зона підготовки (робоча поверхня, обробні дошки, ножі, блендери і міксери).
Зона приготування їжі (плита, духовка, мікрохвильова піч, мультиварка, витяжка).
Іноді за плитою є ще зона сервірування і роздачі (40-50 см).

вбудована мікрохвильовка - ергономіеа кухні

Місце мікрохвильовки.

Життя змінюється і змінюються кухонні процеси. Все частіше мікрохвильовка із зони готування зміщується до холодильника. Це логічно: зазвичай ми в ній не готуємо, а розігріваємо готову їжу і розморожуємо продукти. Зручне розташування мікрохвильової печі – на 10 см нижче плеча.

Недавнє опитування господинь показало, що при новому ремонті українці намагаються позбутися від повнорозмірної плити. А варильну поверхню і духовку, які приходять їй на зміну, встановлюють в різних частинах кухні.

Духовка - ергономіка кухні

Духовка відірвалася від плити.

Ідеально, якщо духовка розташована на рівні грудей – видно, не пригорає чи пиріг, і зручно діставати деко, не згинаючись в три погибелі. Логічно визначити духовку в зону приготування їжі, в колону поруч з варильною поверхнею. Якщо такої можливості немає, духовку можна вбудувати в колону поруч з холодильником, в один ряд з мікрохвильовою піччю. А зверху і знизу над технікою – ящики для зберігання.

Маленький штрих до того, як зробити зручною кухню: над духовкою або поруч з нею повинен бути ділянку стільниці, куди можна поставити гарячий деко. Часто ми забуваємо про цей нюанс, і з листом доводиться йти в інший кінець кухні.

Пральну машину теж нерідко встановлюють в кухні. Оптимальний варіант – розташувати її під стільницею бідя мийки, або в колоні, наприклад, під духовкою (розетки не повинні бути закриті).

Холодильник - ергономіка кухні

Холодильник.

Більшість господинь дістають продукти з холодильника заздалегідь, тому сусідство холодильника під час готування не так вже й важливо – «трикутник» зводиться до плити, миття та робочої зони. Ергономічне положення для холодильника – біля стіни, за умови, що дверцята відкриваються до стіни. Або біля входу в кухню, щоб можна було перекусити, не заважаючи приготуванню їжі.

Вибираючи холодильник, подумайте про співвідношення холодильної та морозильної частин. Воно буває різним: 60:40, 70:30 і 50:50. Одним потрібно містка морозильна камера, а іншим вона взагалі не потрібна.

Кухонна ергономіка з островом

Кухонна ергономіка з островом.

Ергономіка кухні з островом має свої нюанси. Головне питання – що винести на острів: мийку, плиту, основну або додаткову робочу поверхню? Так, до плити на острові треба буде тягнути витяжку або використовувати висувну модель з вугільним фільтром. А без кухонного фартуха бризки з острова полетять в усі сторони. Крім того, якщо мийка не на одній стільниці з плитою, то на підлозі завжди будуть краплі. З тієї ж причини незручно виносити на острів і раковину (плюс треба буде вирішувати проблему з водовідведенням). А ось додаткова робоча поверхня, де можна розкачати тісто або розкласти інгредієнти для складної страви, буде до речі.

Повноціний острів на кухні підійдуть для приміщень, розміри яких перевищують 15 «квадратів» – це, скоріше, статусний варіант, ніж зручний.

Базові та оптимальні розміри кухні

Базові та оптимальні розміри.

У різних виробників кухонь можуть бути свої розміри модулів, але більшість вкладається в параметри: ширина 25-80 см, глибина – 50-58 см (верхні – від 30), висота нижніх модулів (з цоколем) – 85-90 , верхніх – 45-100, глибина стільниці – 60-90 см. Це типові розміри, що дозволяють використовувати звичні схеми розташування. Формально вони вже враховують основні принципи ергономіки кухні. Але оптимальні розміри – завжди індивідуальні.

Стандарти кухонних тумб

Щось ми можемо міняти і в стандартній схемі. Наприклад, зручна висота між верхньою та нижньою лінією шаф (фартух) – 45-60 см, у кожного вона буде своя. В ідеалі, стоячи біля кухонних шаф, господиня повинна мати можливість, не нахиляючись і не витягаючись, відкрити верхній ящик нижнього модуля і дістати до другої полиці шафи над фартухом. Дно верхнього модуля повинно знаходитися на 5-10 см нижче плеча. Між лобом і шафою – не менше 25 см.

чим погані стандарти для кухні

Всі стандарти погані тим, що не враховують габаритів приміщення і даних господарів – зріст, довжини рук і т.д. При замовленні кухні можна скорегувати розміри під себе. Наприклад, для вузької кухні є сенс замовити стільницю глибиною 50 см і відповідні шафи. Заощаджені 10 см візуально розвантажать приміщення, і вам не доведеться тіснитися. І навпаки, стільниця в 70 см і шафи глибиною 68 см дозволять зберігати каструлі в два ряди, не втрачаючи дорогоцінного місця (на 58 см дві великі каструлі просто не поміщаються, а сковороди доводиться розміщувати по діагоналі).

Стільниця - ергономіка кухні

Стільниця.

Один з ключових параметрів кухонної ергономіки – висота стільниці. Від неї залежить, буде людина працювати з рівною спиною або зігнутою. Врахуйте це, плануючи, як зробити кухню зручною і функціональною. Правильна висота робочої зони – 15 см від зігнутого ліктя. Це означає, що дівчині зі зростом 165 см підійде традиційний фабричний варіант – 85/90 см. А чоловікові ростом 190 см зручно буде працювати на стільниці висотою 1 м.

Порада: не ігноруйте підсвітку на робочій зоні – вона дійсно впливає на зручність роботи.

стільниця обідній стіл на кухні

Стандартна висота обіднього столу – 70 см, тому об’єднання обідньої і робочої зон часто буває незручним. Краще не занижувати стільницю, а підібрати відповідні по висоті барні стільці.

ширина проходу в кухні

Інший важливий параметр – ширина проходу в кухні, встановленій в дві лінії або кухні з островом. Двоє людей зможуть розійтися в проході шириною 110-120 см – це оптимальні розміри. Стільки ж потрібно, щоб сівши, відкрити духовку і дістати звідти деко. Якщо ширина менша – буде незручно і є ризик зачепити ліктем обідній стіл.

Робоча поверхня повинна бути великою

Робоча поверхня повинна бути великою.

Мінімальною зручною площею робочої зони вважається вільний відрізок 100 см. Цього вистачить і щоб викласти помиті овочі з мийки, і щоб порізати м’ясо, і щоб прибрати з плити каструлю. Подумайте, може не варто ділити стільницю плитою на 70-сантиметрові ділянки, а краще змістити варочну поверхню до краю? Навіть з газовою плитою це не проблема, якщо дозволяє довжина гнучкого шланга. Однак прямо до стіни плиту ставити теж невигідно – неминуче втратимо дорогоцінні 5-7 см з краю.

Як додати місця на стільниці?

Як додати місця на стільниці

Вибирайте вбудовані посудомийки і пральні машини. До того ж не будете залежати від дизайну техніки, коли прийде час її міняти. Можна продовжити на підвіконні робочу зону, але такий фокус пройде тільки з низькою стільницею. Не варто ставити стандартні кухонні модулі біля вікна, інакше погіршиться конвекція батареї. Та й відкривати вікно буде незручно – адже тягнутися майже метр.

Виїздна тумба для стільниці
Зате якщо в нижній частині кухні зробити одну виїздну шафу, ви отримаєте мобільну стільницю.

Плита - ергономіка на кухні

Плита.

Вважається, що в ідеальній кухні для приготування їжі поверхня повинна розташовуватися нижче стільниці на 10 см – так зручніше готувати. Ідеальна мийка, навпаки, на 10 см вище стільниці – тоді можна буде спиратися ліктями на її борти. В реальності складно передбачити такі перепади висот. Так що плиту і мийку краще залишити на одній лінії, і якщо виносити на острів кухні – то разом.

Варочні панелі на дві канфорки

Варочні панелі на дві канфорки буде досить кожній другій родині, незважаючи на її розміри. Виняток – фанати готування. До речі, якщо в сім’ї є діти, варто купити індукційну панель, щоб уникнути опіків. Крім того, така плита гладка і швидко остигає, тому її можна використовувати як зручну сервировочну зону.

Якщо у вас газова плита, не потрібно мати у своєму розпорядженні її менш ніж в 50 см від вікна або балконних дверей – інакше порив вітру може загасити вогонь. Також не можна ставити плиту біля вікна з фіранками.

Мийка - ергономіка кухні

Мийка.

До недавнього часу мийці в кухонної ієрархії виділялася головна роль – 40% часу перебування на кухні господині проводили біля раковини. Однак посудомийні машини зменшили і час, проведений біля мийки, і її значимість. Заради того, щоб помити фрукти, немає сенсу купувати громіздку раковину з крилами для сушки посуду або зміщувати її до вікна. Хоча ряд правил залишається непорушними. Так, плиту і мийку не варто розташовувати поруч, оскільки бризки, потрапляючи в масло чи олію, будуть розлітатися по всій кухні. Між цими приборами повинно бути не менше 60 см.

Мийка - ключова точка кухні

Бажаючи заощадити місце, ми не замислюємося, як зробити зручною мийку, і часто ставимо її в кут. Це найгірший варіант. Мийка – ключова точка кухні, працювати з нею повинно бути комфортно. Але про яку зручність може йти мова, якщо ти весь час б’єшся лобом об верхню шафу і миєш посуд з напруженою спиною? Зате в кут варто поставити кавоварку, тостер, чайник або фільтр для води. Гарне місце для мийки – близько до кута зі стояками, але не в самому кутку.

Мийка повинна бути глибокою

Формула «мийка повинна бути глибокою (18-25 см), а змішувач – високим» виправдана в більшості випадків. Добре, коли бризки не летять на всі боки, а в чашу поміщається 10-кілограмовий кавун. Однак велика глибина має на увазі роботу в нахиленому стані. Що стосується розмірів, то багато що залежить від довжини стільниці. Немає сенсу віддавати цілу площу, але буде дуже прикро, коли не вистачить пари сантиметрів, щоб замочити деко.

раковину з штучного каменю

Звичайно, якщо площа і бюджет дозволяють, чому ж не купити мийку з двома чашами і аксесуарами, на кшталт обробних дощок, друшляків і кошиків. Крила – сумнівна перевага. На ділі їх доводиться частіше мити, ніж використовувати. Краще вибирати раковину з штучного каменю інтегровану в стільницю: менше стиків – менше миття.

Посудомийка - ергономіка кухні

Посудомийка.

Очевидно, що посудомийка повинна бути поруч з мийкою: струсив з тарілки залишки їжі у відро для сміття під раковиною – і тут же прибрав посуд в машину. Але посудомийка повинна завжди стояти в одній лінії з мийкою. Якщо дверцята шафки під мийкою і посудомийною машиною утворюють кут, ви не зможете одночасно прибирати залишки їжі у відро для сміття і складати посуд в машину. Відкрита посудомийка перекриє доступ до сміттєвого відра.

посудомийка для лівші

Якщо господарі – лівші, посудомийку краще розташувати зліва від мийки – так зручніше прибирати залишки їжі з посуду і закладати її в машину, оскільки лівші тримають тарілку в правій руці. Добре, якщо між мийкою і посудомийкою вдасться розмістити додатковий блок – стояти між двома відкритими дверцятами зручніше.

витяжка на кухні

Витяжка.

Витяжку вибирають по ширині варочної поверхні або трохи ширше. Щоб не битися об неї головою, відразу продумайте висоту фартуха. Зазвичай витяжку вішають в 60-65 см від електричної плити і в 75 см – від газової, але не покладайтеся на цифри, перевіряйте зручну висоту чолом. Комусь підійде модель з похилою поверхнею, а комусь – витяжка з рециркуляцією, без ковпака.

Витяжка - ергономіка кухні

Велика потужна витяжка з об’ємним ковпаком потрібна, тільки якщо ви багато готуєте або якщо їжа у вас весь час пригорає. Чим нижче фартух – тим чистіше повітря, але голосніший звук і більше жиру в вигинах гофри. Насправді в більшості випадків для боротьби з запахами досить компактної витяжки з вугільним фільтром. При цьому вона займає значно менше місця.

шафи - ергономіка кухні

Шафи.

З точки зору ергономіки закриті шафи набагато зручніші відкритих полиць. Так, вони виглядають важче, але економлять масу часу на прибирання. Кухня є кухня: і відкриті полиці, і все, що на них – доведеться регулярно очищати від липкого нальоту і пилу. Куди простіше протерти фасад. Тому шафи краще зробити під стелю – ще й місце заощадите. Визначте на верхній поверх посуд і техніку, які ви використовуєте рідко: казан для плову, фритюрницю, форми-ялинки для новорічного печива і т.п. Пару раз в рік забратися на драбину – не проблема.

Дверцята, що піднімаються вгору, зручніші звичайних

Відкрити верхні шафи допоможе спеціальна фурнітура. Дверцята, що піднімаються вгору, зручніші звичайних. Відкриті системи зберігання потрібні тільки для речей, якими ви користуєтеся часто – щоб не доторкатися жирними і мокрими руками до ручок фасадів.

Нижню лінію гарнітура краще обладнати висувними ящиками – вони набагато зручніші шаф з відкривними дверцями: відразу видно вміст і не потрібно опускатися навпочіпки, щоб дістати щось з глибини. Якщо шафи вже не замінити, можна використовувати висувні корзини.

Фурнітура - ергономіка кухні

Фурнітура.

Одна з найбільш проблемних зон в нижній кухонній лінії – це кут, де заховані комунікації. Для доступу до цього сектору придумано багато хитрощів, особливо популярні механізми карусельного типу. Однак економії місця каруселі не дають, це швидше, питання зручності і статусу. Переплачувати за них не варто – краще розташувати під мийкою технічний кут: фільтри, труби, побутову хімію, відро для харчових відходів.

Система push-to-open

Система push-to-open (натиснув-відкрив) свого часу здавалася фантастикою – тицьнув коліном в фасад і завантажив в ящик важкі каструлі не торкаючись дверцят руками. На ділі все не так уже й зручно – ящики відкриваються не повністю, і зовсім «без рук» не виходить. До того ж ця система неспішна, так що доводиться чекати кілька секунд, коли закриється верхній ящик, щоб відкрити нижній. Така система виправдана, якщо оснастити її електроприводами або використовувати вибірково, на деяких шафах – наприклад, тільки верхніх або нижніх в проході, щоб не чіплятися за звичайні ручки. І вже точно не варто використовувати її на чорних глянсових фасадах – відпечатки пальців на них доведеться витирати щодня.

демпфери - авентуси

А ось демпфери, які забезпечують плавне закривання дверей, врятують ваші вуха від неприємного стукоту, а лоб – від синців.

розетки - ергономіка кухні

Розетки.

Кількість розеток і місця їх розташування також впливають на ергономіку кухні. Техніки стає більше з року в рік: пароварки, мультиварки, тостери, блендери, міксери, хлібопічки, м’ясорубки, чайники, телевізори … Проектуючи розетки, краще закласти «запас» в пару точок. Розетки повинні бути розділені на групи і підключені до своїх автоматів. До місць підключення техніки потрібно передбачити легкий доступ, тому не варто розташовувати розетки за вбудованою технікою. Правильний варіант – знизу або збоку, за висувними ящиками. Так, щоб можна було швидко відключити апарат. Розетки котрі вискакують з стільниці або острова, виглядають ефектно, але коштують дорого і при тому нерідко ламаються.

Багатофункціональна техніка

Багатофункціональна техніка дозволяє обійтися мінімумом розеток і економить місце – чи то кухонний комбайн або СВЧ-піч з функцією духовки. Але якщо така піч зламається, ви залишитеся без двох приладів відразу. Тому краще купувати профільну базову техніку. Один із частих питань – куди повісити телевізор на кухні. Насправді той, хто готує, його не дивиться, а слухає, так що орієнтуватися треба на тих, хто їсть.

Зберігання на кухні: що і як розміщувати

Зберігання на кухні: що і як розміщувати.

Кухня ділиться на три зони по горизонталі і вертикалі: ближню, середню і далеку. Речі розміщують в залежності від частоти використання. Все, що використовується щодня, знаходиться в центральній, ближній зоні швидкого доступу. По краях центральної горизонталі розташовують речі, які потрібні час від часу. Те, що використовується рідко, йде на «антресолі» і в «цоколь». Ергономічне розміщення предметів в кухонних шафах і ящиках важливо так само, як і правильне планування кухні.

розмізення на кухні

Частина предметів прив’язана до кухонного трикутника. Так, під мийкою зазвичай розташовані відра для відходів, діспоузер, побутова хімія, над мийкою – сушильну шафу, поруч – паперові рушники. Шухляда для столових приборів оптимально розташовувати біля мийки, як і сушилку для тарілок.

Поруч з плитою – каструлі, кришки, спеції. Поруч з робочою зоною – ножі і обробні дошки. Нижні відділи – для важких предметів. Зручна кухня передбачає, щоб холодильник і шафи з крупами і напівфабрикатами були зібрані в одну зону зберігання. Сумки з магазину розвантажують в одному місці, і не треба бігати по кухні, з пакетами.

Всілякі висувні кухонні ящики

Всілякі висувні ящики – бічні і цокольні, органайзери для столових приладів і спецій, хлібниці, підставки під гаряче, вбудовані в стільницю – на зручній кухні все повинно мати своє місце, не кидатися в очі і бути під рукою. Те ж і з прибиранням: натуральне дерево, хоч і виглядає ефектно, але чиститься гірше, ніж композит або МДФ. Суперглянцеві панелі, хоч і відбивають світло, візуально збільшуючи обсяг приміщень, виставляють напоказ всі відбитки.

Ергономіка кухні: правильне планування і щастя

Ергономіка кухні: правильне планування і щастя.
Обдумуючи, як зробити кухню зручною і функціональною, важливо не забувати про радість. Кожен, хто багато часу проводить в кухні, має своє уявлення про функціональність приміщеннч. Для одного це мийка з двома чашами, для іншого – наявність острова на кухні, для третього – мийка біля вікна. Так, ці мрії часто суперечать раціональному підходу до планування кухні, але справа того варта. Коли людині в кухні добре, не має значення, скільки сантиметрів від плити до мийки.
 
 


 
 
# ергономіка кухні – побутові прилади, # ергономіка кухні – схема розеток, # ергономіка кухні – робочий трикутник, # ергономіка кухні – стільниця, # ергономіка кухні – фурнітура, # ергономіка кухні – габарити кухні, # ергономіка кухні – верхні та нижні тумби, # ергономіка кухні – в пропорціях для господарів, # кухні львів.

Відгуків: 71   Оцінка: 4.8/5
Call Now Button