Організація простору на кухні.

 
 

Розміщення меблів на кухні.

 
Перед тим, як почати вибирати зовнішній вигляд кухонного гарнітура, непогано задуматися про його ергономічності і зручності і подумати, як зробити вашу нову кухню максимально зручною. Організація простору на кухні – спробуємо разом розібратися, як це зробити. Як правильно організувати робочий простір вашої кухні.
 

Організація простору.

 
Організація простору на кухні становить так званий робочий трикутник-траєкторія постійних переміщень між плитою, мийкою та холодильником. Природно, при однорядном розміщенні предметів пересуватися доведеться по одній лінії. Але принцип грамотної організації залишається тим же самим: відстань між «вершинами» умовного трикутника має бути мінімальним, щоб господиня не витрачала зайвого часу на рух по кухні. Головний «центр активності» -мийка (саме біля неї господиня проводить більшу частину часу), тому необхідно подбати про зручність підходу до неї. Оптимальне місце для холодільніка- кут, бажано подалі від прямих сонячних променів. Плита може стояти ближче до обіднього столу, але при цьому таким чином, щоб не виникало ризику випадкових травм.
 

Варіанти розміщення меблів.

 
Існує шість основних типів розміщення кухонних меблів. Найчастіше зустрічається однорядний варіант. Він ідеально підходить для невеликих кухонь, якщо довжина стіни, уздовж якої буде розміщуватися меблі, не менше 2,5 м, але і не більше 4м, інакше відстань між робочими зонами буде занадто великим. Техніка в такому випадку також ставиться по одній лінії: спочатку холодильник, в центрі мийка, а після неї для варки поверхня з духовкою. Таким чином, робочий обробний стіл буде розташований між мийкою і плитою.

Якщо дозволяє місце, меблі та побутову техніку можна розставити уздовж паралельних стін. Мийку і плиту в цьому випадку краще розташувати по одній стороні, а холодильник і основні системи зберігання поставити навпроти. Такий варіант не підходить для вузьких кухонь відстань між рядами меблів повинна становити не менше 150см.
 
Організація простору на кухні
 

Г-подібна кухня.

 
Так звана Г-подібна (кутова) планування оптимальна як для невеликого квадратного приміщення, так і для просторої кухні. Між плитою і мийкою поміщається досить довгий обробний стіл. В кутові секції можна вбудувати шафи або мийку, але не варто розміщувати там яку-небудь побутову техніку, оскільки доступ до неї в цьому випадку буде обмежений.
 

П-подібна кухня.

 
П-подібна концепція частіше використовується в маленьких приміщеннях, якщо є необхідність розмістити побільше функціональних предметів (в цьому випадку існує небезпека перевантажити простір кухні ящиками і системами зберігання). Мийка добре буде виглядати у вікна, а холодильник і для варки поверхня-один проти одного. Однак в більшості випадків в типових квартирах висота вікна така, що ряд стандартних кухонних меблів там розмістити неможливо. Можна також обладнати невелику обіднє місце на стільниці біля вікна. Виняток становлять кухні площею від 20 кв.м. в них обідній стіл буде органічно виглядати і в центрі приміщення.
 

Пів-острівна кухня.

 
Існує також варіант півострівного розміщення кухні. В цьому випадку зазвичай Г-подібну планування доповнюють барною стійкою. Особливо добре «півострів» виглядає в об’єднаних приміщеннях-студіях, коли барна стійка відокремлює функціональну частину кухні від зони їдальні або вітальні.
 

Кухня-острів.

 
І нарешті, острівні кухні рекомендується купувати для найбільш просторих приміщень. «Острів» виноситься в центр кухні. На ньому зазвичай розміщується варки поверхня або мийка, а також невелике обіднє місце. Нижні шафи використовуються для зберігання. Вперше концепція «острова» була придумана компанією BULTHAUP ще в 80-х роках. Тепер же острівні кухні пропонує практично кожна меблева фабрика.
 

Розміщення кухонних меблів.

 
Перед тим, як почати вибирати зовнішній вигляд кухонного гарнітура, непогано задуматися про його ергономічності і зручності і подумати, як зробити вашу нову кухню на замовлення максимально зручною. Спробуємо разом розібратися, як це зробити. Організація простору на кухні грає чи ненайважливішу роль у плануванні кухні.
 

Організація простору.

 
Основу робочого простору кухні становить так званий робочий трикутник-траєкторія постійних переміщень між плитою, мийкою та холодильником. Природно, при однорядном розміщенні предметів пересуватися доведеться по одній лінії. Але принцип грамотної організації залишається тим же самим: відстань між «вершинами» умовного трикутника має бути мінімальним, щоб господиня не витрачала зайвого часу на рух по кухні. Головний «центр активності» -мийка (саме біля неї господиня проводить більшу частину часу), тому необхідно подбати про зручність підходу до неї. Оптимальне місце для холодільніка- кут, бажано подалі від прямих сонячних променів. Плита може стояти ближче до обіднього столу, але при цьому таким чином, щоб не виникало ризику випадкових травм.
 

Комплектація і розміри.

 
Вибір моделі визначається в основному розміром приміщення. У малогабаритній кухні типового будинку чи доречні будуть моделі преміум-класу, зазвичай вони розраховані на приміщення від 30 кв.м. І все ж якісну установку можна підібрати для кухні будь-якого розміру. Слід врахувати також, наскільки часто ви будете готувати і скільки людина збирається користуватися приміщенням (тобто склад і спосіб життя сім’ї). Від цього залежить кількість модулів, шаф-полиць і побутової техніки. Перед покупкою кухні треба обов’язково намалювати план приміщення із зазначенням дверних прорізів, вікон, виступів, врахувати розміщення вентиляційних коробів, розеток, водопровідних труб. До речі, колір меблів в каталозі може відрізнятися від реального, так що краще прийти в салон і подивитися на існуючі зразки.
 

З яких модулів складається звичайна кухня?

 
Верхні полиці або настінні шафи, шафа-стіл або нижні підлогові тумби, шафа-колонка ось основні елементи кухонного гарнітура. Зазвичай виробники пропонують набір елементів стандартних габаритів. Нижні тумби мають ширину 40, 60 або 80 см, рідше більше. Основний розмір робочих площин (глибина) дорівнює 60 см-саме на нього орієнтуються виробники вбудованої техніки. Глибина настінної шафи становить не більше 30 см. Висота шафи-колонки 210-240 см.

Іноді вартість вітчизняної кухні вказана за погонний метр. Це дуже умовна цифра, яка істотно збільшується за рахунок додаткових деталей, фурнітури, а так же комплекту вбудованої техніки. Наприклад, ціна на нижній шафа, в залежності від того, чи має він кілька висувних ящиків або ж тільки відкривається дверцята, може помітно відрізнятися. До речі, така «одиниця виміру» прийнятна тільки для кухонь низького і середнього класу; представники елітних європейських меблів поняття «погонний метр» уникають.

 
 
# меблі для кухні львів, # організація простору на кухні, # розміщення меблів на кухні, # кухні львів