Правильне розміщення техніки на кухні: розміри та відстані.
Виробники побутової техніки пропонують все нові рішення, правильного розміщення техніки на кухні, що полегшують життя господиням. Звичайні мікрохвильовки, наприклад, поступаються місцем багатофункціональним пічкам з попередньо встановленими рецептами і функцією аерогрилю; кава-машини роблять напої не гірше професійного бариста; а симбіоз кулера з холодильником – вже майже звична картина.
Незалежно від розмірів будь-яка сучасна кухня буквально наповнена різного роду дрібної і крупної техніки. Як правильно її розташувати, яких помилок ні в якому разі не варто допускати і якими порадами керуватися – пропонуємо міні-гайд по розташуванні техніки на кухні.
Орієнтуйтеся на правило «робочого трикутника».
У 20-х роках минулого століття німецькі вчені розрахували ідеальні відстані між трьома основними зонами кухні, котрі дозволять господарям витрачати на приготування їжі мінімум часу і сил. На сьогоднішній день правило «робочого трикутника» (умовні вершини якого – мийка, холодильник і варочна) як і раніше актуально, і багато архітекторів і дизайнерів орієнтуються на нього, продумуючи правильне облаштування кухні.
Оптимальна площа робочого трикутника повинна становити не більше 5-7 квадратних метрів (інакше приготування вечері ризикує перетворитися в забіг на довгу дистанцію).
Зразкова відстань, на яку холодильник повинен розташовуватися відносно мийки це 1,3 – 2,3 метра. Варочну-плиту щодо мийки варто розміщувати на відстані близько 1,3-1,8 метра. А оптимальна відстань між вершинами «робочого трикутника» – 1,5-4 метра.
Як розмістити техніку на кухні?
Слідкуйте за тим, щоб на шляху переміщення між холодильником, плитою і мийкою вам нічого не заважало.
На маленькі кухні розміри «робочого трикутника» передбачувано будуть менше оптимальних, але постарайтеся знайти компроміс і не утискувати його до зовсім крихітних розмірів. Інакше готувати вам буде просто-напросто некомфортно.
Не «розбивайте» технікою робочу поверхню.
Намагайтеся не «розбивати» технікою робочу поверхню кухні. Холодильник, пенал з вбудованою побутовою технікою і дрібні прилади найкраще розташувати по кутах або зсунути до країв гарнітура.
Де розмістити багатофункціональну техніку.
Сучасні виробники пропонують комплексні рішення, що дозволяють об’єднати в одному електроприладі одразу кілька корисних функцій. Такі багатофункціональні побутові помічники серйозно економлять простір. Наприклад, мікрохвильова піч може бути з функцією пароварки, а духова шафа – з функцією СВЧ.
Мікрохвильову піч можна розміщувати не тільки на стільниці.
На маленьких кухнях розміщення мікрохвильової печі нерідко стає мало не проблемою. З одного боку, уявити собі побут без цього агрегату вже практично неможливо. З іншого, при розташуванні на стільниці він забирає дорогоцінний простір робочої поверхні.
Якщо проблема для вас актуальна, розгляньте альтернативні варіанти розміщення мікрохвильовки.
Також є спеціальні консолі для зручного кріплення мікрохвильовки до стіни. Але врахуйте, що високе розташування побутового приладу доречно, тільки якщо ваш зріст дозволяє комфортно ним користуватися. Фахівці радять розміщувати мікрохвильовку на висоті не більше 135-140 см від підлоги або на 6-8 см нижче плеча того, хто найчастіше користується приладом.
Де розмістити витяжку на кухні?
Найчастіше витяжку радять розташовувати на висоті приблизно 60-75 см. від варочної поверхні. Однак сучасний ринок пропонує масу моделей різних розмірів і потужностей.
Саме тому, слід уважно ознайомитися з інструкцією, перш ніж купувати і розміщувати прилад: найчастіше виробник вказує рекомендовану висоту для розташування витяжки.
Зверніть увагу: існують також витяжки, що вбудовуються в стільницю. Для господинь, що вважають за краще мінімізувати кількість навісних елементів гарнітура, такий варіант може виявитися досить зручним.
Як організувати простір навколо варочної поверхні?
Не варто розташовувати плиту впритул до стіни (і тим більше – до холодильника). Для комфортного готування необхідний хоча б невеликий (мінімум 38 см) простір вільної робочої поверхні, в ідеалі – по обидва боки від плити.
Які бувають розміщення духовки на кухні?
Те ж саме стосується і духовки: передбачте хоча б з одного боку від неї вільну ділянку на стільниці.
Де розмістити мийку на кухні?
Не розміщуйте жодних дрібних і великих побутових приладів впритул до кухонної раковини: з боків від неї оптимально залишити хоча б 45-60 см вільної робочої поверхні.
До речі, згідно з дослідженнями, близько 60% часу, витраченого на приготування їжі, господині проводять саме біля зони мийки.
Де розмістити холодильник на кухні?
Поблизу холодильника (якщо, звичайно, його розташування дозволяє) має сенс також передбачити вільну поверхню. Це зробить більш зручним процес завантаження і вивантаження продуктів.
Де розмістити посудомийну машину на кухні.
Навіть на невеликій кухні знайдеться місце посудомийній машинці, адже сучасні виробники побутової техніки пропонують безліч компактних моделей. Розмістити агрегат слід на відстані не більше 90 см від мийки.
Не ставте посудомийку впритул до стіни або кутової секції (намагайтеся залишити до них близько 50 см). Інакше відкривати двері і завантажувати-вивантажувати посуд буде не зовсім зручно.
БОНУС: далі ми покажемо схеми розміщення техніки на кухні стандартного планування.
Розміщення техніки на кухні лінійній.
Розміщення техніки на кухні Г-подібній.
Розміщення техніки на кухні П-подібній.
Розміщення техніки на кухні з островом.
# як розмістити техніку на кухні, # правильне розміщення техніки на кухні, # де розмістити техніку на кухні, # чому потрібно правильно розміщувати техніку на кухні, # як розмістити вбудовану техніку на кухні, # 10 порад як грамотно розмістити техніку на кухні, # як спланувати розміщення техніки на кухні, # кухні та правильне розміщення на ній техніки, # як непомилитися при розміщенні техніки на кухні, # як правильно розмістити техніку на кухні, # замовити кухню